Hopp til innholdet

Elhub: Et internasjonalt kraftprosjekt

Elhub: Et internasjonalt kraftprosjekt

Frode Kaspersen er en av mange SYSCO-ansatte som så langt har blitt involvert i det norske Elhub prosjektet, og som ukependler til Statnetts kontor i Oslo. Det er imidlertid ikke bare i Norge det jobbes med Elhub, og denne høsten besøkte han derfor også Mumbai i India, for å møte noen av de utenlandske ressurser som bistår det norske kraftprosjektet.

Det kreves store ressurser og spesialkompetanse for å utvikle et system som kan ivareta nøyaktige beregninger av av forbruket i det norske strømnettet. Et prosjekt av denne størrelse, krever mer kapasitet enn det som er tilgjengelig i Norge.

India er kjent for sine høyt kvalifiserte IT-miljøer, og dette er også bakgrunnen for at Accenture har noen av sine indiske ressurser tilknyttet Elhub-prosjektet.

Frode Kaspersen har jobbet i Elhub-prosjektet siden mai 2016, og er ansvarlig for beregnignstester, inkludert grunnlaget for balanseavregning og avviksoppgjør. -Kort fortalt betyr det at jeg sjekker at systemet fungerer under alle tenkelige scenarier, og at de data som leveres til de tilknyttede markedsaktører er korrekt, forklarer han.

Som del av dette arbeidet, har han lenge jobbet sammen med de indiske ressursene, med kommunikasjon over telefon og mail og møter på Skype. Selv om dette går greit, synes Kaspersen likevel det var både nyttig og hyggelig å endelig få møte menneskene bak de ulike navnene han så langt har forholdt seg til. Sammen med SYSCO-kollegaene Leif Morland og Eirik Lilleaas, tilbragte han to uker hos Accenture i India, for å gjennomgå detaljer i prosjektet.

-Noen ganger er det jeg som melder fra om ting som må fikses, og andre ganger er det de som lurer på hvordan ting bør settes opp, forteller Kaspersen.

Av og til dukker det også opp spørsmål om ting som oppleves som selvfølgelig for en nordmann,  men som gjerne er veldig fremmed for en person med en annen bakgrunn. -Hvordan forklarer man for eksempel hensikten med å stille klokken til ny tid to ganger i året, til noen som ikke er vant med sommer- og vintertid, humrer Kaspersen.

Han mener møtene har bidratt til å skape enda bedre forståelse og samarbeid i tiden fremover, og  er glad for å ha blitt kjent med sine indiske prosjektkollegaer.

-Elhub er et banebrytende prosjekt, som er veldig lærerikt og hvor det jobber mange flinke folk, mener Frode Kaspersen, og beytter anledningen til å skryte av et godt arbeidsmiljø.

På nyåret setter han nok en gang kursen mot India, for å fortsette arbeidet med et av Norges største IT-prosjekt.

Tilbake til toppen