Hopp til innholdet

Slik skaper SYSCO samhold og kultur når det meste skjer digitalt

Slik skaper SYSCO samhold og kultur når det meste skjer digitalt

SYSCO vil bygge en ustoppelig bedriftskultur, men hvordan gjøres dette da det meste må skje digitalt. Les hvordan SYSCO utnytter digitale flater og bygger kultur under covid-sikre rammer. (Foto: Unsplash)

Desember er trolig den viktigste måneden for kultur- og nettverksbygging i norske virksomheter. I løpet av noen hektiske førjulsuker skal alt skje. På toppen av Santa Lucia-feiring i barnehagen, skole- og aktivitetsavlsutninger, kommer julelunsjer med partnere, julemiddager med kunder og avdelingsvise festligheter før det hele toppes med Bedriftens Store Julebord.

I år er det meste enten avlyst eller flyttet over til videomøter. Hvordan påvirker et digitalt desember kulturen i bedriftene? Og gitt at koronarestriksjonene fortsetter en god stund til, samt at det blir mer hjemmekontor uansett: Hvordan bygge en solid bedriftskultur når det meste av den mellommenneskelige kontakten må skje gjennom skjermen?

Konsernsjef Dagfinn Ringås og teamet har på kort tid skapt en energisk kultur med teknologiske superhelter i SYSCO.

Her kan du lese om hvordan SYSCO henter inspirasjon fra jordbruket når de bygge en ustoppelig bedriftskultur >

– Alle de tingene bedrifter gjør; familiesamlinger, skiturer, bedriftsidrett, kickoffs og lønningspils, alt dette er lim som sammenføyer bedrifter. Alt dette er utfordret nå i covid-tiden. Hva gjør vi når dette limet blir borte? spør Ringås og fortsetter.

Jeg må selv innrømme at det er litt tungt å få opp energien på mandagsmøtet kl 9 når alle subber inn i videomøtet på hjemmekontoret.

Dagfinn Ringås

– Et tips til å komme tettere på hverandre og beholde limet, på tross av digitale møter er å stille spørsmål fra FuelBox, sier Lisa Greenquist, teamleder i SYSCO.

Starter digitale møter med corny spørsmål

FuelBox er et norskutviklet produkt, som består av en boks eller en app med ulike spørsmål tilpasset jobb, skole eller privatliv. Spørsmålene er laget for å styrke relasjoner og sette i gang en mer personlig samtale.

– I mitt team utvidet vi møtene med 15 minutter og brukte det første kvarteret til å svare på spørsmål fra FuelBox. Jeg fant noen litt corny spørsmål, som alle kunne svare på. Spørsmålene fungerer godt som en icebreaker og får praten i gang. Poenget er å bruke FuelBox frem til det blir mer naturlig å stille spørsmål, og at folkene ønsker å dele av seg selv, sier Greenquist.

Andre ting SYSCO har gjort for å bygge kultur med koronaen som bakteppe:

– Noen digitale møter er byttet ut med walk ‘n talk, møter mens man vandrer i friluft. Vi har spørrekonkurranser på Kahoot, Online Energy Breaks på 15 minutter to dager i uken og Friday Lunch Learnings.

Energigivende treningsøkt 

Hva er Online Energy Breaks?

– Aktivitet og god energi blir fort en mangelvare slik arbeidshverdagen er nå. Derfor har vi lagt til rette slik at alle får inspirasjon til å ta vare på egen helse. Små, enkle grep kan gi store utslag på energi og følelse av velvære. «Energipausene» er et enkelt opplegg med fysioterapeuter og profesjonelle trenere fra Driv Trening, som leder oss gjennom ulike øvelser to ganger i uken. Aktiviteten skjer stående og du trenger ikke engang å skifte.

Felles lunsj og læring

– “Friday Lunch Learnings” er et annet, sosialt lavterskel-tilbud for å dele kunnskap og bygge nettverk på tvers i SYSCO. Vi møtes online via Microsoft Teams ved lunsjtider hver fredag, for å høre på er en kollega som snakker om et frivillig tema som vedkommende er engasjert i eller en ekstern foredragsholder. Det kan være alt fra gjennomgang av et spennende prosjekt vi jobber med – til tips og triks til hvordan holde en bra presentasjon. Poenget er at det skal være variert. At alle skal kunne delta og bidra, og det skal være noenlunde lettfordøyelig, slik at kollegaer får med seg poengene samtidig som de spiser lunsj.

Bilde fra hjemmekontoret til en av våre kollegaer under en Friday Lunch Learning-sesjon, hvor vi hadde et kjærkomment foredrag med Psykolog Jan Martin Berge om arbeids-engasjement og motivasjon i 2020.

Digitalt julebord

– Men hva med julebordet? Kan det også kjøres på Teams eller Zoom? 

– Ja, svarer Ringås og forteller hvordan SYSCO løser dette i år:

– I år møtes alle land online for et juleshow med eksterne gjester, Dagfinn Ringås’ juletale, quiz og mer. Alle ansatte kjøper take away på SYSCOs regning, pynter seg og tar med seg hele familien foran skjermen. Invitasjon er sendt per analog post hjem, avslutter Ringås.

Slik så invitasjonen til vårt digitale julebord ut, den ble sendt som postkort hjem i posten til alle ansatte i Norge, Sverige og Danmark.

Se hva Jobb og Næring (side 18-19) skriver om saken: Walk’n talk og digitale events kan også bli suksesshistorier >

Se hva Næringsforeningen Haugalandet skriver om saken: Superheltene måtte også tenke nytt >

Tilbake til toppen