Hopp til innholdet

#MeetOurTeam – Ann-Sofie

#MeetOurTeam - Ann-Sofie

Vi har lyst å vise frem noen av våre superhelter gjennom det vi har kalt #MeetOurTeam. Møt Ann-Sofie!

Navn: Ann-Sofie Vikström Often
SYSCO-kontor: Lysaker/Oslo
Rolle: Sjefskonsulent
Kommer fra: Født i Kiruna i Sverige, og bodd mange steder der før jeg flyttet til Norge
År i SYSCO:4 år

Hvordan ser en typisk jobbhverdag ut for deg?

Som utvikler er det Jira (programvare for prosjektledelse og problemløsing), kommunikasjonsplatformen Slack, møter på Teams og innboksen som styrer min arbeidsdag. Jeg utvikler databaseobjekter i Oracle SQL Developer og brukergrensesnittet med Oracle APEX (Application Express) rammeverk. På mange måter er jeg det som i dag kalles en Fullstack developer. Jeg holder på med å lære hvordan FlywayDB kan brukes for versjonering av databaseobjekter, og automatisk migrere innsjekkede arktefakter. FlywayDB er et ‘open source’ migreringsverktøy som er laget spesielt for ulike databaser.

Hvilke teknologier jobber du med?

De siste årene har jeg stort sett arbeidet med ulike Oracle-teknologier, som integrasjonsarkitekt og utvikler. Akkurat nå jobber jeg som utvikler av applikasjoner med Oracle APEX. Jeg sitter i styret i Oracle User Group Norge, og er også styreformann i den europeiske brukerforeningen EOUC.org, så det blir mye Oracle for min del.

Som ekstra interessert i integrasjonsarkitektur har jeg lært om Kafka som jeg mener hadde løst mange av integrasjonsproblemene som våre kunder sliter med. Eksempelvis er det i problemstillingen hvor samme dataflyt skal til ulike systemer, og all kontrollmekanisme som må lages for å holde rede på hvem som får hva, med sending og resending i alle retninger. Med Kafka hadde det vært den som skal motta som hadde kontrollen. Det liker jeg!

Jeg har også fått opp øynene for hva JavaScript kan brukes til i Oracle APEX for å gi applikasjonen et moderne brukergrensesnitt, og tar derfor et kurs i det. Oracle APEX har også sitt eget bibliotek med komponenter for brukergrensesnitt som jeg også benytter.

Hva driver deg på jobb og i din rolle, hva er gøy?

Det å lære nye ting hver eneste dag er min store drivkraft. Følge med på ny teknologi. Hjelpe kunder med å få mest ut av sine investeringer.

Ann-Sofie

Hva er det beste med å jobbe i SYSCO?

Den varme tonen mellom kolleger er nok det jeg liker best. Trenger man hjelp er det alltid en “superhelt” der. Ettersom vi er en kunnskapsbedrift er det læring og kompetansedeling som står i fokus. Vi har eksempelvis en pott med tid for egenopplæring som kan tas under arbeidstid. Under hjemmekontortiden har vi i Oslo tre dager i uken med virtuelle lunsjer, hvorav en er med faglig innhold. Det er noe jeg ser frem mot hver uke. Savner å møte mine kolleger.

Du er del av SYSCO sitt peer mentoring program, kan du si noe om dette?

Vi har et spennende konsept hvor kvinner og menn møtes i en-til-en-samtaler for å belyse områder i relasjonen mellom kjønnene på arbeidsplassen. Hensikten er å skape en arena for forståelse av kjønnsbetingede forskjeller, og også menneskelige forskjeller.

Vi har snakket om blandt annet intervjusituasjoner og måten man kommuniserer på. Hvordan hva man sier og måten man ordlegger seg på potensielt kan oppfattes ulikt mellom kvinne og mann. Et annet tema har vært hersketeknikker og andre måter å stenge noen ute på. Hersketeknikker er det fortsatt en god del av og noen ganger brukes det ubevist. Vi har snakket om hvordan en stillingsannonse potensielt kan påvirke en kvinne annerledes enn en mann, for eksempel dersom hun ikke kan huke av på alle kvalifikasjonene. Og om klesstilen din som kvinne, har den noe å si? At klesstil har noe å si stemmer nok ikke i alle bedriftskulturer, men jeg vet om kvinnelige utviklere som alltid går i jeans, hoodie og joggesko – helt bevisst for ikke å “skille seg ut”. Det er fryktelig synd synes jeg.

I 2020 ble du kåret til en av Norges 50 fremste kvinner i Tech! En pris som deles ut av Abelia og ODA Nettverk. Hvordan var det å få en slik annerkjennelse?

Det var jo årets “højdare” og kom helt uventet og akkurat før Norge stengte ned pga Covid-19. En slik utmerkelse gjør meg stolt og glad. Jeg er i godt selskap og har hatt gleden av å jobbe med flere av de andre 50 dyktige kvinnene som fikk prisen i 2020 opp gjennom årene.

Les saken her: SYSCO-kvinne kåret til en av Norges fremste >

Nå er det igjen tid for å kåre Norges 50 fremste kvinner i Tech. Har du nominert dine kandidater?

JA – selvfølgelig! Alle kan nominere sine kandidater innen 10. januar. Nominer dine kandidater på Abelia sine sider her >

Som kvinne i en mannsdominert bransje, har ting forandret seg gjennom årene du har vært i bransjen?

Jeg har jobbet i snart 30 år som konsulent, og med systemutvikling mesteparten av tiden. Fra begynnelsen var det flere kvinnelige tekniske konsulenter enn det er nå. Så særlig mannsdominert var det ikke, annet enn i ledelsen, og slik er det jo fortsatt mange steder. Det var ikke noe særlig fokus på kvinner i IT-bransjen, det var naturlig med mangfoldet, og vi tok det for gitt uten på noen måte å prøve å vise oss frem.

Med tiden forsvant mine kvinnelige kolleger. Ikke mye ble gjort for å få yngre kvinner til å søke seg til IT-fag. Det var heller ikke så mange kanaler, artikler, og foredrag rundt dette temaet som vi har i dag. Resultatet av den tekniske kvinneflukten fra IT-bransjen gjør at det ikke finnes veldig mange kvinnelige rollemodeller. I SYSCO har vi målsetting om å øke kvinneandelen, og jobber systematisk med det, selv om det er utfordrende å finne kvinnelige teknikere.

Hva er din Podcast-favoritt?

Aftenpodden – liker at de gir ulike vinkler av problemstillinger i samfunnet vi lever i og verden for øvrig.

Har du noe favoritt-sitat?

Kvalitet er å gjøre det riktig når ingen ser på.

Henry Ford

Dette sitatet fikk jeg fra min lærer i søm. Hun sitter liksom på skulderen min og sier at innsiden skal være like fin som utsiden, dersom jeg prøver å ta en snarvei.

Søm? Er du utdannet innen søm også?

Jeg har eksamen fra Tillskärarakademin i Sverige, og sydde mine klær selv i en periode. Da min sønn spilte teater fikk jeg på nytt bruk for mine ferdigheter som ansvarlig for kostymegruppen på Stabekk teaterskole, hvor vi selv designet og sydde kostymer.

Hva foretrekker du?
Android eller iPhone? iPhone
Itunes eller Spotify? Tidal
Streaming eller lineær-tv? Streaming
Podcast eller Radio? Både og
Ringe eller sende meldinger? Meldinger
Emoji eller tekst? En skjønn blanding
Snapchat eller Instagram? Instagram

Hvilke interesser har du?

Jeg er nysgjerrig på mye og har lært mange språk i årenes løp. Nå er jeg i gang med å lære russisk.

Ann-Sofie

Russisk – så spennende. Hvorfor velger du å lære deg det? Hvilke andre språk snakker du?

Min kjæreste er latvier men de snakker russisk i familien. Det er nok det vanskeligste språket jeg har vært bort i. Jeg snakker flytende portugisisk etter langt opphold i Brasil. Jeg kan også både fransk og tysk.

Ellers har jeg mange interesser! Blandt annet padling av kajakk og SUP, sykling, motorsykkelkjøring, langrenn og slalom. Jeg har vært skiinstruktur i Sälen, og flere andre steder. Det å hjelpe andre med å føle gleden med ski er ekstremt givende. I det siste har jeg også begynt med vinterbading, en herlig start på dagen! Ellers bruker jeg en god del tid på hunden min – turer og dressur.

Er det noe annet gøy vi burde vite om deg?

For to år siden gikk jeg pilgrimstur med mine 7 brasilianske venninner til Santiago de Compostela. Turen gikk fra Cebreiro, og i løpet av en uke gikk vi i et fantastisk landskap fra sted til sted. En venninne har sort belte i pilgrimstur og hadde planlagt alt, til og med kjøring av bagasjen til neste overnattingssted. Det var bare for oss å ta den lille sekken på ryggen, og vandre i samba-tempo. Selv om jeg ikke er katolikk var det litt av en ære å bli så godt tatt mot i kirkene vi besøkte hver kveld. Kan anbefales.

Tilbake til toppen