Hopp til innholdet

#MeetOurTeam – Jan

#MeetOurTeam - Jan

Vi har lyst å vise frem noen av våre superhelter gjennom det vi har kalt #MeetOurTeam. Møt Jan!

Navn: Jan Olsson (Janne)
Alder: 58 år
SYSCO-kontor: Uppsala
Rolle: Systemkonsulent
Kommer fra: Uppsala, Sverige
År i SYSCO:1 år (25 år hvis du regner med årene i Upsys)

Hva jobber du med i SYSCO?

Som systemkonsulent jobber jeg med integrasjonsprosjekter, systembygging med høy tilgjengelighet (systemet fortsetter å fungere og er tilgjengelig selv om feil inntreffer), datakommunikasjon og sikkerhet. Eksempel på prosjekter jeg jobber med kan være: å effektivisere et system, å øke tilgjengeligheten med hjelp av redundante løsninger eller å hjelpe til med nettdesign for høy tilgjengelighet.

Hvordan ser en typisk jobbhverdag ut for deg?

Jeg jobber for tiden som Service Manager for en stor Telecom-kunde i Norge, Sverige og Danmark. Dette innebærer mye administrativt arbeid ifm møter, e-poster og koordinering av de ulike aktivitetene rundt leveransene.

Som ServiceManager har jeg ansvar for at kundens løsninger fungerer. Jeg følger opp evt problemer som dukker opp, men mye av dette arbeidet er å jobbe proaktivt og forutse hvilke utfordringer vi må løse for kunden, for eksempel behov for oppgraderinger. Min jobb er at kunden skal få mest mulig utnyttelse av produkter og tjenester de har investert i.

Vanligvis jobber jeg ute hos kundene på slike oppdrag, men pga. Covid-19 jobber jeg nå mye fra hjemmekontor. Jeg savner å treffe kundene og kollegaene mine face-to-face nå, og gleder meg til veldig til pandemien er over!

Hvilke teknologier jobber du med?

Linux, BSD (Berkeley standard distribution), OpenSource, TCP/IP (Transmission control protocol/Internet protocol) og Ciscos produktfamilie for rutere, svitsjer og brannmurer. Jeg prøver alltid å lære meg teknologier og metoder framfor produkter, dette for å skape uavhengighet.

Byggeklossene i Internett er i tillegg til åpenhet og samarbeid, mange tekniske deler og standardiserte måter å få forskjellig utstyr til å kommunisere med hverandre (protokoller). Protokollene publiseres (vanligvis) av IETF (Internet Engineering Task Force) slik at alle kan delta i dem og bidra.

Jeg er tilhenger av lette og effektive systemer – det å oppnå mye med små ressurser (maskinvare, pris, energi). Min «verktøykasse» er vanligvis Linux/Opensource kombinert med programmering (C/Python/Perl).

Du er svært opptatt av IT-sikkerhet – hvordan ble denne interessen vekket?

Det var i 1998 da jeg fullførte et kurs ved Uppsala Universitetet i datasikkerhet og kryptologi, og deretter deltok på et USENIX Security Symposium i San Antonio, hvor veldig mange autoriteter innen sikkerhet hold foredrag. Det ble snakket om mange temaer, og det som interesserte meg mest da, var metoden for å bygge lagdelte sikkerhetsnivåer, kryptering med elliptisk kurve-algebra og gode tilfeldige tall. Dette var utrolig inspirerende og fanget virkelig min interesse. Ja – så derfor er sikkerhet blitt et av mine fagfelt.

Når du gjør en IT-sikkerhetsanalyse – hva er viktig?

Jeg tenker at hvis du har svar på disse spørsmålene, har du et godt utgangspunkt:
– Hva skal vi beskytte?
– Hva kan skje og hva er konsekvensene?
– Hva er truslene og hvor sannsynlig eller hyppige er de?

Min styrke er å lage løsninger med høye krav til tilgjengelighet og ytelse, samtidig som det er jobbes med store mengder data. Min superkraft er at jeg er analytisk, og har lang erfaring.

Hva er det beste med å jobbe i SYSCO?

SYSCO er et selskap med stort fokus på det tekniske, og det settes virkelig pris på oss som jobber her. Vi er teknologiske superhelter og “fuzzfightere”. For meg er dette spot on – jeg digger å jobbe i SYSCO!

Janne
Hva foretrekker du?
Android eller iPhone? Iphone
Itunes eller Spotify? Spotify
Streaming eller lineær-tv? Streaming
Podcast eller Radio? Radio
Ringe eller sende meldinger? Meldinger
Emoji eller tekst? Tekst
Hjemmekontor eller jobbkontor? Kontor på jobb

Har du noe favorittsitat?

“The only thing worse than generalizing from one example is generalizing from no examples at all”.

Til slutt, er det noe annet gøy vi burde vite om deg?

Jeg elsker “min” veteranbåt og mannskapet. Båten heter R142 Ystad og er en type Norrköping som vår båtforening mottok fra den svenske marinen i 2006. Vi driver det som et levende museum hvor vi kan ta om bord opp til 40 passasjerer. Båten er vanskelig å manøvrere, spesielt ved lave hastigheter, og når vi har passasjerer må vi være rundt 20 i mannskapet.

Jan Olsson i SYSCO avbildet på veteranbåten R142 Ystad
Fakta om båten: Vekt: 230 tonn, Lengde: ca 45m, Motorer fremdrift: 3 x Bristol (Rolls-Royce) gassturbiner á ca 5000 hk, Maks hastighet: ca 40 Knop.
Tilbake til toppen