Hopp til innholdet

Containerteknologi

Hva er Containerteknologi? 

Containere er en lettvekts-variant av tradisjonell virtualisering. Hver container tror selv at den er en fullverdig server, eller et operativsystem. I realiteten bruker containeren det underliggende operativsystemet. Dette sørger for at den vil fungere til akkurat det en utvikler ønsker at den skal fungere til. Vanligvis kjøres det kun én tjeneste per container. 

Fremfor at en bedrift kjører for eksempel 50 tjenester fra 20 servere, kan man heller kjøre 50 containere på en håndfull servere. 

En av fordelene med containere er at man oppnår full isolasjon av installert programvare. Flere (gamle) systemer er dessverre laget slik at de ønsker seg en hel server alene. Med containere kan man plassere dem sammen uten at systemene går i bena på hverandre samtidig som man får utnyttet ressursene bedre. 

Drift av containere har ofte høye krav til stabilitet. Mange containere gir ikke særlig rom for manuelle rutiner. Derfor styres de gjerne med Kubernetes, Nomad, Docker Swarm eller lignende. Disse systemene sørger for automatisk feilkorreksjon og skalering. Det siste er viktig for noen tjenester som applikasjons-servere, hvor behovet for kapasitet kan endre seg i løpet av døgnet eller året. 

SYSCO og Containerteknologi:  

Programleverandører ønsker ofte at man skal komme fort i gang med deres tjenester og leverer nå ferdig oppsatte bokser som man kan ta i bruk i alle moderne skyløsninger. Dette bruker SYSCO selv når vi leverer IT-systemer for våre kunder; våre løsninger er ferdig pakket og kan kjøres i kundens eget datasenter eller i skyen på standard containerteknologi. 

Relaterte ord: 

Cloud computing, Kubernetes.  

Tilbake til toppen