Hopp til innholdet

Operativsystem

Hva er Operativsystem?

Operativsystemet er den viktigste programvaren som kjører på en datamaskin, og den styrer datamaskinens minne, prosesser, all programvare og maskinvare. Det er som regel flere forskjellige dataprogrammer som kjører samtidig, og de trenger alle å få tilgang til datamaskinens prosessor (CPU), minne og lagring. Det er operativsystemet som sørger for koordinering og gjør at alle applikasjoner får det de trenger.

Kjernen (engelsk «kernel») i et operativsystem er den delen av systemet som direkte styrer maskinvaren.

De to andre hoveddelene av et operativsystem er:

  • Basisprogrammer – For oppgaver som filhåndtering, systemkonfigurasjon og nettverk
  • Brukergrensesnittet – Som gir tilgang til operativsystemets funksjoner.

I noen tilfeller, blant annet i MacOS og Windows, regnes det grafiske brukergrensesnittet som en del av operativsystemet. I andre tilfeller, som i Linux, kan man velge mellom alternative grafiske skall til samme operativsystem.

Operativsystemer kommer vanligvis forhåndsinstallert på enhver datamaskin du måtte kjøpe. De fleste bruker det operativsystemet som følger med datamaskinen, men det er også mulig å oppgradere eller til og med bytte operativsystem. De tre mest vanlige operativsystemene for personlige datamaskiner er Microsoft Windows, Mac OS X og Linux.

Man skiller gjerne mellom operativsystemer for allmenne datamaskiner som PC-er og servere, og operativsystemer for spesialisert utstyr som rutere og svitsjer. Allmenne operativsystemer kategoriseres etter om den primære bruken er PC-er, servere eller mobilt utstyr som nettbrett og smarttelefoner.

Operativsystemene ble utviklet for å kjøre på stasjonære og bærbare datamaskiner. Derfor er mobile enheter som mobiltelefoner, nettbrett og MP3-spillere forskjellige fra stasjonære og bærbare datamaskiner. De mobile enhetene bruker operativsystemer som er utformet spesielt for mobile enheter. Eksempler på mobile operativsystemer er Apple iOS og Google Android.

Valg av operativsystem avgjør utvalget av applikasjoner som kan kjøres på en datamaskin. Funksjonsområdet til allmenne operativsystemer har utvidet seg over tid, og de har i mange tilfeller overtatt oppgaver som tidligere var overlatt til egne applikasjoner. Eksempler på dette er nettverksoppgaver og visning av bilder.

Eksempler på noen operativsystem er: Linux, Windows XP, Windows NT, DOS, Unix, Windows 10, Mac OS, ubuntu, Solaris.

SYSCO og Operativsystem:

Vi jobber ikke direkte med operativsystem, men vi har god erfaring med de. Vi forvalter, i hovedsak Linux og Windows, for våre kunder – ved f.eks. å gjøre oppgraderinger og legge på patcher (programkoder for å rette feil eller legge til ny funksjonalitet).

Les om vår avdeling Applikasjonsutvikling og Integrasjon >

Relaterte ord:

Tilbake til toppen