Hopp til innholdet

Sandboxing

Hva er Sandboxing?

Når vi snakker om Sandboxing (Norsk: sandkasse) er det ikke snakk om en sandkasse barn leker i, men en sandkasse for programvare. Disse sandkassene har et sentralt formål: å forhindre spredning av et angrep.

En sandbox innen IT er et virtuelt miljø hvor det er mulig å kjøre programmer uten at de kan ha uheldige påvirkninger på systemer i drift. Dette gjør det tryggere å studere hvordan et ukjent program oppfører seg. Den kan brukes til enhver tid og i alle situasjoner for å undersøke filer eller kode som kan være skadelig, før den gir tilgang til enheten.

Sandboxing benyttes ofte som en del av antivirusverktøy der ukjente filer kjøres i et slikt lukket miljø for å observere oppførselen. Sandbox er et viktig tiltak i strategier for nettsikkerhet og utgjør et ekstra lag med sikkerhet som analyserer trusler og holder dem separat fra nettverket. Dette gjør at IT-teamet kan teste kode og forstå hvordan den virker – og under hele prosessen holdes de potensielle truslene isolert fra datamaskinen og bedriftsnettverket.

Dersom skadelig programvare oppdages, vil antivirusprogrammet varsle brukeren og sette filen i karantene. Typisk vil vedlegg til e-post og filer som lastes ned i nettleseren kunne analyseres på denne måten. Nettlesere kjører som regel også nettsider i en sandbox for å forhindre at skadelig programkode i nettsidene kan få tilgang til brukerens system. Apper på iOS og Android kjøres også i egne sandboxer, slik at de ikke kan få tilgang til hverandres tjenester og informasjon.

SYSCO og Sandboxing:

Sandboxing er et viktig konsept knyttet til moderne programvarearkitektur og agile metoder. Derfor er det alltid en del av vår tilnærming når det gjelder implementering av for eksempel: Microservice Architecture, Data Mesh, Test-Driven Design, Containerized Systems, etc.

Noen av verktøyene vi har brukt for å tilby og støtte en «sandkasseopplevelse» er: Hashicorp Vagrant, Docker Compose, Kubernetes, Virtualization m.f.

Møt vår teknologiekspert Arturo Viveros >

Relaterte ord:

Tilbake til toppen